Quantcast
Channel: İmplant Diş – Protez Diş
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

İmplant Hakkında

$
0
0

 

İmplant

Ağızda kaybedilen dişlerin yerine rehabilitasyon emeliyle yerleştirilen, bir müddet sonra kemik dokusuyla kaynaşan, natürel bir diş niteliğinde, ağız yapısına uygun maddeden yapılmış diş köklerine implant denmektedir.

İmplant, diş boşluğu olan bölgelerde çene kemiğine yerleştirilen özel titanyum vidadır. Tek veyahut ansızın fazla diş eksiklikleri veyahut tam dişsizlik vaziyetlerinin tamamında implant uygulanabilmektedir.

İmplant Nedir?

İmplant diş kökünün veya köklerinin yerine takma takılması işlemine verilen isimdir. Aynı diş kökleri gibi diş implantları da çene kemiğine bağlanırlar ve operasyon sonrasında implantların dışarıdan görülebilmesi mevzubahis değildir. İmpantlar taç olarak da adlandırılan dişlerin dışarıdan görünen bölümlerinin sağlam kalmasını sağlarlar. Titanyumdan yapılmış olan implantlar hem hafif, hem kuvvetli hem de bio-uyumlu maddelerdir. Bio-uyumlu olmaları demek implantların vücut tarafından reddedilmemesi demektir. Titanyum ve titanyum alaşımları hem diş hem de diğer kemik implantlarında en yaygın şekilde kullanılan maddelerdir.

Titanyumun kemiğe kaynama özelliği, diş implantında ele geçirilen başarının biyolojik temelini oluşturmaktadır. Kişi bir dişini kaybettiğinde, bu dişi destekleyen kemik de onunla beraber kaybedilir. Diş implantlarının yerleştirilmesi kemiği dengeleyerek, yok olmasını engeller. Kaybedilen diş yerine yenisinin yerleştirilmesinin yanı sıra, implantlar ayrı olarak çene kemiğinin şeklini ve yoğunluğunu savunmasında yardımcı olurlar. Bu, implantların yüz iskeletini, yumuşak doku yapısını – diş eti dokularını, yanakları ve dudakları da savunduğu mananına gelir. Diş implantları yemenize, çiğnemenize, gülümsemenize ve tamamiyle natürel halinizle konuşmanıza yardımcı olur. Bu tür temel işlevlerin gerçekleştirilebiliyor olması ise, psikolojik ve fiziksel sıhhatinizin yerinde kalmasını sağlar.

Diş İmplantı Hangi Vaziyetlerde Seçenek Edilir?

Diş implantı yaptırmak için en ideal adaylar, bir veya daha fazla dişini kaybetmiş kişilerdir. Şayet siz veya yakınınız rastgele bir vakitte diş kaybı yaşadıysa bu vaziyette ilk değerlendirmeniz şart olan tercih diş implantlarıdır. Dişleriniz ister bir kaza, ister hastalık veya çürüme hasebiyle kaybedilmiş olsun, diş implantları hemen hemen herkes için mükemmel bir diş değiştirme seçeneğidir.

Diş implantları aşağıdaki vaziyetlerde seçenek edilebilmektedir:

  • Tek bir diş eksik olduğunda
  • Ansızın fazla dişin eksik olması vaziyetinde
  • Ağız içerisindeki tüm dişlerin kaybedilmiş olması vaziyetinde

Diş implantları sayesinde istediğiniz çoğu yiyeceği yemeniz söz konusudur. Bunun diş implantının türüne bağlı olduğunu da söyleyebiliriz. Yeni dişleriniz hem sağlam hem de sıhhatli olacaktır – aynı doğal dişleriniz gibi hissettirir ve görüntü verirler. Size gülüşünüzü geri kazandırırlar.

Diş İmplantı İçin Doğru Aday Olduğumu Nereden Bilebilirim?

Şayet implantın sizin için uygun bir yol olabileceğini düşünüyorsanız bu vaziyette ağız sıhhatinizin gözden geçirilmesi emeliyle bir buluşma alabilirsiniz. Diş implantı yaptırmak için ağızda herhangi bir hastalıklı bölümün olmaması gerekmektedir. Ağız içerisinde sıhhatli olması gereken bölümlere, çene kemiği, diş eti veya diş eti kemiği gösterilebilir. Ağız içerisinde bir hastalık olması vaziyetinde ise , bu hastalıklar implant ameliyatının başarısını etkileyebileceği gibi, kaynama ve diş içerisinde varlığını savunma açılarından da implantın başarısız olmasına sebep olabilirler.

Bu yüzden dişlerin ve diş etinin incelendiği bir ağız sıhhati kontrolünün uygulanması gerekir. Bu inceleme diş doktorunuzun ayrıca ısırma şeklinizi de incelemesini sağlayacaktır. Kişilerin ısırma alışkanlıkları da implantta ehemmiyet taşımaktadır.

Diş İmplantları Nasıl Yerleştirilir?

Çoğu diş implantı ameliyatı genelde diş hekiminin muayenehaneninde veya nadirden de olsa bir sağlık kurumu ortamında gerçekleştirilir. Genelde ayakta hasta mantığı ile işleyen yöntemin uygulanmasında lokal anestezi tercih edilirken, değişik diş hekimleri farklı türden ağız yapısı için yatıştırıcılar da tercih edebilmektedirler. Ayrıca implant operasyonu esnasında ayrı bir prosedür olan kemik büyütme gibi ek cerrahi operasyonların uygulanması da söz konusudur.

Diş implantlarının en yaygın uygulamasında “mertebeli operasyon” tercih edilir. İlk adımda kişinin kendi diş kökü çıkarılarak, yerine implant diş eti içerisine yerleştirilir. Bu işlem implantı iyileşme sürecinde diş tesirlerden savunur. İyileşme sürecinin bitmesinin hemen peşinden, implant kökünün görünür hale getirilebilmesi için, implantın üstünü kapatan diş etinin bir bölümü alınır.

İkinci mertebede, implantın diş eti ve çene kemiği ile başarılı şekilde etkileşime geçip geçmediği kontrol edilir ve implantın diğer bölümü olan üst bölümü diş etine girecek şekilde yerleştirir. İkinci mertebede yerleştirilen bu üst bölüme “destek” isimi verilmektedir. Destek parçaları pek çok türde olabilmektedirler. Bu parçalar seri imalat olabileceği gibi, laboratuvarda diş hekiminiz tarafından da üretilebilirler. Destek çevrenindeki diş eti bir süre sonra iyileşirken, destek parçası, diş hekimine protez dişi yerleştirmesi ve implanta son düzeltmeleri yapması açısından bir kelepçe görevi görür.

Konu üzerinde yapılan çalışmalar, implantla beraber eş vakitli olarak bir desteğin yerleştirilmesinin de olası olduğunu göstermektedir. Bu metot her ne kadar bir takım sınırlamalar getirse de, ikinci bir operasyon ihtiyacını ortadan kaldırdığı için daha fazla seçenek edilmektedir. Bununla beraber, implantın kemikle kaynaşması için belirli bir iyileşme sürecinin geçmesi de gerekmektedir.

Bu süreç süresince tesirli kemik kaynaması ve başarılı bir iyileşmenin sağlanması için, implantın destek bölümlerinin de çiğneme gibi kuvvetli tesirlerden savunması gerekir. İmplantlar iyileşmek için yeterli vakiti bulduklarında ve başarılı şekilde kaynaşıp kaynaşmadıkları açısından teste tabi tutulduklarında, son evreye geçilmesi söz konusudur. Bu son adımda takma diş implanta yerleştirilerek operasyon bitirmiş olur.

Diş İmplantlarında Muvaffakiyet Oranı

Uzun yıllardır yapılan ilmi ve muayenehane araştırmalara karşın, diş implantlarında %100’lük bir muvaffakiyet oranına daha erişilememiştir. Bununla beraber, son senelerde diş implantı operasyonu ve diş uzmanlığı dallarının gelişmesi ile diş implantında başarının %90’ın üstüne çıktığını söyleyebiliriz.

İmplantların İyileşmesi Ne Kadar Sürer?

İmplantlarda iyileşme süreci kişinin çene kemiğinin kalitesine bağlıdır ve bir takım vaziyetlerde implant uygulamasına ek başka metotların uygulanması da olası olabilmektedir. Genel olarak, diş implantında kemiğin iyileşmesi için iki ila dört ay gibi müddetlere ihtiyaç duyulmaktadır. Kemiğin titanyuma kaynamasına ait yapılan çalışmalar neticesi bir takım üreticiler iyileşme müddetlerini ürünleri ile kısalttıklarını öne sürmektedirler.

İmplant Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağız Hijyeni

İmplantlarınızın düzenli olarak bakımını yapmanız işlevini sürdürmesi ve ağız sıhhatinizi savunmanız açısından önemlidir. İmplantlar doğal dişlerimiz gibi çürümeye maruz kalmasalar da, diş eti kemiğinde irinlere sebep olabildikleri gibi, düzenli bakımları yapılmazsa enfeksiyona ve kemik kaybına da sebep olabilirler. İmplant sonrası süreçte diş hekiminiz düzenli kontrollerinizi yaparak, implant çevreninde negatif tesirlerin oluşmamasını sağlayacaktır. İmpantların düzenli fırçalanması ve bakımlarının yapılması bu nedenlerle büyük önem taşıyor. Diş hekiminiz diş bakımınızda kullanmak üzere diğer yararlı ürünleri ve ekipmanları da sizlere önerecektir.

Düzenli Kontrol

Yeni dişiniz çevrenindeki diş etiği kemiğinin ve kemiklerin sıhhatli olup olmadığının kontrolü düzenli olarak diş hekiminiz tarafından kontrol edilir. Bu işlem ek olarak düzenli X-ışını görüntülerinin alınması ile sağlanır. X-Işın görüntüsüyle implantınız çevrenindeki kemiğin vaziyeti kontrol edilir.

İmplant Hakkında yazısı ilk önce Protez Diş üzerinde ortaya çıktı.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue